A+ ház leírása

Energiatakarékos házak

A+ ház

 • > 55 % Különösen energiatakarékos
 • Az A+ épület energiafogyasztásához tartozó besorolás (< 55%)
 • Az A+ épület besorolásának eléréséhez "csak" a z összesített energetikai jellemző értékének kell az előírások 55%- alatt lennie
 • hőszivattyús épületszellőztetés nem kötelező
 • Az épület m2 -kénti éves fűtési energiafogyasztása földgázra vetítve ~ 8-12 m3/m2/év

Magyarországon ez a legjobb minősítés az energetikai besorolásban. Minden épület ezt a minősítést kapja, ha az < 55 % -nál kevesebbet fogyaszt.  (Magyarországon a passzívház is ezt a minősítést kapja, ha energetikai tanúsítványt kell kiállítani egy passzív épületre.)

A nagyon kevés energiával működő épületeket sorolják ide. Sok kritériumnak kell megfelelnie ebből egy párat említek. Az épület tájolása déli fekvésű. A szerkezete általában új technológiával készült el, vagy nagyon vastag 20 - 25 - 30  vagy több cm-es hőszigeteléssel ellátott. Nyílászárói  árnyékolástechnikával vannak ellátva, a szellőztetés gépi megoldású. A fűtést és a hűtést is alternatív  padló, fal, vagy mennyezteti gépészeti berendezéssel oldják meg.

A+ -os ház:

 • Az A+ épület energiafogyasztásához tartozó besorolás (< 55%) (Ez magyar szabvány szerinti besorolás!)
 • Az A+ épület besorolásának eléréséhez "csak" az összesített energetikai jellemző értékének kell az előírások 55%- alatt lennie
 • hőszivattyús épületszellőztetés nem kötelező
 • Az épület m2 -kénti éves fűtési energiafogyasztása földgázra vetítve ~ 8-12 m3/m2/év

Az a A + fogalom megértéséhez szükséges ismerni a hazai épületenergetikai követelményeket meghatározó 7/2006 TNM rendeletet. A rendeletnek van minimum követelménye többek közt pl.

 • a határolószerkezet U-értékeire vonatkozóan,
 • a teljes épület hőveszteségi tényezőjére,
 • a nyári túlmelegedés elfogadható mértékét is megszabja
 • a használat jellege (lakóépület, iroda stb),
 • az felület/térfogat arány függvényében kategorizálja is az épületeket.

A besorolás a fűtés, melegvíz készítés, hűtés és szellőztetés fajlagos primer energiaigénye alapján történik. A primerenergiának azt nevezzük, ami után a számláinkat is fizetjük. Az értéke megmutatja, hogy az adott épületre és lakókra jellemző energiaigényt milyen energiahordozóval (gáz, villany, fa stb), milyen hatásfokú berendezéssel állítják elő, milyen veszteségi tényezők mellett. (szállítás, tárolás stb)

A minimum követelmények meghatározása azért jó, mert így összemérhetővé válnak a különböző épületek az energetikai jellemzőjük szerint. Az energiacímke megmutatja, hogy a rangsorban a megépített tanúsított épület a minimum követelményekhez képest hol helyezkedik el. Minimum követelmény a C kategória a még jelenleg megfelelő energetikai minőséget képviselő épületek. Ami ennél korszerűbb, jobb az B,  A,  vagy A+ kategóriás, a másik irányba pedig egészen I betűjelzésig folytatódik a skála.

A+-os ház különbsége az alacsony energiaigényű házhoz képest, hogy nem feltétlenül készítjük elő más gépészeti megoldások fogadására és nem feltétlenül felületi hőleadókkal padló és/vagy mennyezet fűtést tervezünk.

56 - 75 % Energiatakarékos

Ebben a kategóriában lévő épületek esetében jóval kevesebbet kell, költeni a fenntartásra, mint az alatta lévő kategóriáknak. Igaz a kivitelezés egy kicsit drágább és a követelmény szint is emelkedettebb. A nyílászárók már háromrétegű üvegezéssel, a kellő helyeken árnyékolóval ellátottak, itt már 30-cm falra minimum 15 cm-es a hőszigetelés, egyes szerkezeti helyeken több, a gépészeti berendezések is ennek megfelelőek. Feltehető, a ház tulajdonosai már a terveket is az energiatakarékos rendszernek megfelelően készíttették el, így ha a házon nem történt kedvezőtlen változás a kivitelezés során, megkaphatja az "A" energiatakarékos besorolást.

Ha kérdése lenne az energiatakarékos házakkal kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Egyszerre energiatakarékos és környezetbarát

Napjainkban egyre inkább középpontba kerül az energiamegtakarítás témája, tágabb megközelítésben pedig a környezetvédelem. Egy energiatakarékos otthon előnyös megoldást jelent tulajdonosainak, mert a hagyományos házakhoz képest sokkal alacsonyabb energiafelhasználással bír és ebből kifolyólag kisebb anyagi terhet is ró használóira.

Az energia hatékony házak nem csupán tulajdonosaik életét könnyítik meg, de a többi lakó életét is pozitívan befolyásolják hosszú távon. Az A+ házak hozzájárulnak a kisebb energiafogyasztáshoz és globális szinten támogatják a Föld energiatartalékainak ésszerűbb kiaknázását. Hogyan valósul meg mindez?

Egy A+ ház megtervezésénél az alapanyagok kiválasztásánál nem áll meg a tudatos tervezés, hanem az energetikai és hőtechnikai szempontokat alapul véve külön figyelmet szentelnek a szerkezet kialakítására, a tájolásra, az alaprajzra, és tömegformálásra is.

Amennyiben Ön is szeretné otthonát energia hatékony házzá alakítani vagy ilyen típusú ingatlan építését tervezi, keressen minket és érdeklődjön a részletekről!

A legjobb megoldás!

Energia takarékos házAz elmúlt években hazánkban is egyre többen döntenek az energiahatékony ház tervezése mellett. Mindez nem véletlen, hiszen számtalan érv szól amellett, hogy ebbe a háztípusba ruházzunk be. Egyfelől napjainkban nagyobb figyelmet fordítunk környezetünk megóvására, így az energiahatékony ház tervezésekor is fő szempont, hogy otthonunktökéletes harmóniában legyen a természettel.

Ennek köszönhetően az energiahatékony háznak a fenntartása is sokkal kedvezőbb, aminek pénztárcánk is előnyét látja, mivel ily módon óriási összegeket spórolhatunk meg. Gondoljunk csak bele, hogy a mesterien kivitelezett szigetelésnek köszönhetően az átlagos tervezésű házakra jellemző hatalmas hőveszteség itt minimális, továbbá nem kell vastag falakat építenünk, amelynek köszönhetően a belső terünk is sokkal nagyobb lesz.

Nem kell tartanunk az olyan kellemetlenségektől, mint például a penész, gipsz, kőzetgyapot, üveggyapot és egyéb más allergén anyagoktól, így tökéletesen egészséges környezetben élhetünk anélkül, hogy aggódnunk kellene bármiféle egészség károsító hatástól.

Ha Ön és családja számára is fontos szempont a kényelem mellett az egészséges környezet kialakítása és hosszútávon egy költségkímélő megoldást keres, akkor a legideálisabb választás az energiahatékony ház tervezése. Tekintse meg a honlapunkon feltüntetett elérhetőségeinket és lépjen velünk kapcsolatba!

Az energia hatékony házaké a jövő!

Modern világunk egyik legfontosabb kérdése, illetve megoldandó problémája az energiafelhasználás csökkentése, a környezetvédelem. A globális felmelegedés miatt egyre fontosabb, hogy ezekre minden ember törekedjen, hiszen csak így érhető el jelentős változás – amire márpedig szükség van, minél gyorsabban.

Legfőképp ezen okok miatt napjainkban már nem érdemes nem energia hatékony ház építését tervezni. Aki most szeretne belefogni az építkezésbe, és tudatosan tekint a jövőbe, annak egyértelműnek kell lennie, hogy az A+ energia hatékony ház tervezése éri meg a legjobban, hiszen egy házat nem egy-két évre tervezünk, hanem hosszú távra – akár egy életre. Az A+ energia hatékony ház nem csak környezetvédelmi szempontból térül meg, hiszen a jóval kevesebb energia felhasználása miatt egy ilyen ház esetén jelentősen kevesebb rezsit kell fizetni, és a befektetés teljes mértékben megtérül.

Válassza Ön is az energia hatékony házat, a tervezést és kivitelezést pedig bízza ránk!

Az energiatakarékos házak előnyei

Az energiatakarékos házakkal előnyeiAz energiatakarékos házak a minőségi építőanyagoknak és az építés során alkalmazott technológiáknak köszönhetően segítenek, hogy házunkban kevesebb energiabefektetéssel kellemes körülményeket teremtsünk. Ahhoz, hogy házunk megkaphassa ezt a címet, több előírásnak is meg kell felelnie otthonunknak, melyek későbbiekben előnyünkre válnak!

Az energiatakarékos házak előnyei, hogy szigetelés terén akár a többszörösére növelhetik a bent maradó hő mértékét, mint a régi, kevésbé szigetelt épületek. Ezzel elérhetjük, hogy kevesebbet fűtsünk, és ezzel kevesebb energiát használjunk fel, ami egyrészt nekünk is kedvez anyagilag, másrészt környezetbarát is. Hosszútávon sokat spórolhatunk ezeken az energiatakarékos megoldásokon, úgy, hogy közben komfortérzetünk és közérzetünk nem romlik!

Ezek mellett az energiatakarékos házak gépi felszereltsége lehetővé teszi számunkra, hogy otthonunkban friss levegő keringjen, kellemesebb érzést nyújtva nekünk! Hosszú távon ingatlanunk kiadásai is kisebbek, hiszen alacsony üzemeltetési költségű, amivel a későbbiekben is sokat spórolhatunk!

Forduljon hozzánk energiatakarékos házak tervezésével és építésével kapcsolatban!


Spóroljon hosszútávon A+ energiatakarékos házakkal!

Spóroljon hosszútávon A+ energiatakarékos házakkal!Az A+energiatakarékos házak esetében legalább 55%-kal kevesebb energiát kell felhasználnunk. Természetesen, ha A+ energiatakarékos házat szeretnénk építtetni, az valamivel magasabb költséget jelent, azonban hosszú távon mindenképpen megtérülő befektetésről van szó. A nem energiatakarékos ház építésével csak rövid távon spórolhatunk!

Az energiatakarékosság alapvetően hosszú távon térül meg, azonban idővel többet tehetünk félre, mivel az energia ára növekvő tendenciát mutat. A mai bizonytalan világban mindenképpen szerencsés, ha a ház fenntartása és energiafelhasználása a lehető legkevesebbe kerül, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor lesz szükségünk jelentősen csökkenteni a kiadásokat.

Mindezen felül, ha az A+ energiatakarékos házakat választjuk, sokat teszünk Földünk védelméért is.

Szeretne többet megtudni az A+ energiatakarékos házakról? Bátran vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére kérdései megválaszolásában!


Tudnivalók az energiatakarékos A+ házak megtérülési idejéről

Tudnivalók az energiatakarékos A+ házak megtérülési idejérőlNapjainkban az energiatakarékosság és a környezetvédelem rendkívül fontos tényezők egy ház megépítésének szempontjából. Nyugati országokban az A+ kategóriába eső lakóházak igen elterjedtek, hazánkban viszont még csak most kezd igazán utat törni az energiatakarékos épületek népszerűsége.

Az energiatakarékos házakkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, és sokan nagy valószínűséggel a pontatlan információk miatt nem mernek az A+ házak építésében gondolkodni. Az egyik legtöbbször felmerülő, sokszor vitatott kérdés az energiatakarékos épületek megtérülésének idejével kapcsolatos. Abban biztosak lehetünk, ha A+ házat szeretnénk, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ugyanis átlagosan legalább húsz százalékkal kerül többe egy ilyen ingatlan kivitelezése, mint egy hagyományos ház felépítése, de a beruházási költségért cserébe, az energiaárak emelkedésétől függően 10-12 év alatt megtérül az energiatakarékos ház kivitelezése!

Az A+ házra hosszú távú befektetésként tekinthet, spóroljon és védje környezetét energiatakarékos ingatlannal!


Mennyit fogyaszt évente egy A+ lakás?

Mennyit fogyaszt évente egy A+ lakás?Manapság egy családi ház, vagy lakás kivitelezése során központi szerepet foglalnak el azok a megoldások, melyekkel az energiatakarékos otthon megvalósíthatóvá válik. Mivel az energiatakarékos termékek vásárlásakor magasabb összeggel kell számolni, mint  a hagyományos verziók esetében, sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon megtérül-e a befektetett anyagi keret, és valójában mennyi fogyasztással kell számolni éves szinten egy A+ lakás esetében?

Ahhoz, hogy hiteles adatokat kapjon egy lakás energiafogyasztásával kapcsolatban, szükséges az ingatlannak energiatanúsítvánnyal rendelkeznie, amiből könnyedén kiszűrhető, hogy mennyire igaz az ingatlanra az energiatakarékosság. Egy energiatakarékos lakás energiatanúsítványát összevetve egy hagyományos ingatlanéval számokban tapasztalható, hogy utóbbi jelentős mennyiségű energiát használ fel, már csak a téli hónapokat nézve is, ugyanis egy átlagos lakás éves fogyasztása 160 kilowattóra körül mozog, az A+ lakás pedig nagyjából 88 kilowattórát használ, vagyis legalább a felére csökkenthető ily módon a fogyasztás!

Energiatakarékos lakás kivitelezéséért keressen minket bizalommal!


Mit jelentenek az egyes energia besorolási csoportok?

Mit jelentenek az egyes energia besorolási csoportok?Egy ingatlan energia besorolása, vagy más néven energetikai minőségi osztálya attól függ, hogy a mennyire felel meg az éppen meghatározott energetikai előírásoknak, és a hozzájuk tartozó követelményértékeknek. Sok kategória létezik, ezúttal az első hárommal fogunk foglalkozni.

Az első ilyen kategória az A, ami valójában három részre bontható, melyek a következők: AA++, AA+ és AA. Nem nehéz kitalálni, hogy e kategóriák esetén kiemelkedően jó energiahatékonyságú ingatlanról beszélhetünk, csak a mértékek mások. Egy A+ energia hatékony ház nagy mértékben jobb műszaki felszereltségről tanúskodik, mint egy BB, de utóbbi besorolású otthonok tulajainak sem kell aggódniuk: egy BB kategóriás épület még energia hatékony lakóháznak számít, értékei a követelmények fölött állnak.

Egy CC besorolású épület pont megfelel, vagy minimálisan jobb energetikai tulajdonságokkal rendelkezik az érvényben lévő követelményeknél. A hazai ingatlanok többsége ebben a kategóriában van, ami azért is lehetséges, mert az ennél magasabb szinteket csak megújuló energiaforrások (például napelem, napkollektor, esetleg biomassza) használatával üthetjük meg.

A besorolás standard fogyasztói magatartást feltételezve történik, tehát rendeletben meghatározott légcsereszám, belső hőmérséklet, a lakásban található eszközök működési hatékonyságának és fogyasztásának kiszámítása, valamint maga az épület tulajdonságai alapján dől el, hogy energia hatékony házban élünk-e.

Keressen minket bizalommal, és tudjon meg többet szolgáltatásainkról!


A+ vagy passzív ház?

A+ vagy passzív ház?Manapság az A+ és a passzív házakról is számtalan információt lehet hallani, ezért nem véletlen, hogy az érdeklődők rendkívül nehezen tudnak dönteni, hiszen e téren vannak olyan tájékoztatók, melyekben könnyű elveszni.

A legtöbb érdeklődő azt gondolja, hogy az A+ és passzív házak ugyanazokkal a tulajdonságokkal bírnak, ami valójában közel sem igaz. A passzív házakra ugyan igaz, hogy A+ energetikai besorolásúak, ezzel szemben egy A+ házról nem lehet azt állítani, hogy passzív épület. Ahhoz, hogy egy ingatlanról ezt ki lehessen jelenteni, számos kritériumnak kell megfelelnie, többek között hővisszanyerős szellőzést kell beépíttetni és kivitelezéskor szükséges számolni a hármas követelményértékekkel is, amik a fűtésrendszerrel és az áramfogyasztással vannak összefüggésben.

Ha kevés ügyintézéssel és kivitelezési munkálattal szeretne számolni, ugyanakkor takarékos ingatlant szeretne, a legjobb, ha A+ házat választ. Keressen minket bizalommal A+ ház kivitelezéséért! A színvonalas szolgáltatást garantáljuk!


Normál, hőszigetelt, vagy passzív házat építene?

Normál, hőszigetelt, vagy passzív házat építene?Építkezne, de még azt sem döntötte el, hogy milyen típusú házat válasszon? Ma már azt is el kell döntenie a leendő tulajdonosnak, hogy hagyományos házat, passzív házat, vagy esetleg energia hatékony családi házat építtessen-e.

A hagyományos házak szépek, újak, egyedi igények alapján kivitelezik őket. De ez vajon elég? Napjainkban már nem csak a méret, vagy az elhelyezkedés a szempont egy építkezésnél, ugyanilyen lényeges a felhasznált alapanyagok minősége, környezetbarát mivolta, a ház energiahatékonysága is. Az energia hatékony családi házak egyik alapvető tulajdonsága az átlagon felüli energiatakarékosság. Ez lehetővé teszi a tulajdonosoknak, a ház lakóinak, hogy lejjebb szorítsák a költségeket és kevesebbet fizessenek egy hagyományos ház fogyasztásához képest, de a környezetbarát energiafogyasztást is képesek megvalósítani. Ennek megfelelően egy energia hatékony családi ház a modern építkezés mintapéldája, hiszen jóval több hőt megtart, mint egy hagyományos ház, mindezt nem sokkal magasabb költségek árán.

Keressen minket elérhetőségeinken, és ismerje meg a modern A+ házak előnyeit!


A+ energiahatékony házzal csak jól járhat!

A+ energiahatékony házzal csak jól járhat!Az egyértelmű, hogy a világ – és szerencsére hazánk is egyre inkább – afelé halad, hogy a lehető legkevesebb energiát fogyasszuk, és folyamatosan, a mindennapi életünket is eszerint éljük. Hogyha valaki A+ energiahatékony házat építtet, természetesen nagyobb anyagi befektetésre lesz szüksége, azonban ez nem csak a megspórolt energia miatt fog megtérülni!

Egy ingatlan értékét rengeteg tényező befolyásolja. Az elhelyezkedése, a környezete, az állapota és még számtalan jellemzője. Azonban napjainkban már bizony egyre inkább fontos az energiahatékonysági besorolása is! Az energiaárak növekedésének és a jövőben várhatóan bevezetésre kerülő környezetvédelmi szigorításoknak köszönhetően az A+ energiahatékony házak értéke emelkedni fog. Így aki egyszer befektetett, számíthat háza értékének növekedésére!

Szeretne többet megtudni az A+ energiahatékony házakról? Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén, szívesen válaszolunk felmerülő kérdéseire!


Az A+ házak és a passzívházak összehasonlítása

Az A+ házak és a passzívházak összehasonlításaMa már egy új ház tervezésénél és megépítésénél az is szempont, hogy az ingatlan mennyire tud energiát megtakarítani. Az energiatakarékos fenntartás a tulajdonosok érdeke elsősorban, de környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható a jelentősége.

Többféle energiatakarékos konstrukció is létezik már, ezek egyike az A+ ház, valamint a passzívház is. Mi a különbség a kettő típus között?

A passzívházak tervezése és kivitelezése kevésbé kötött, ugyanis sokféle lehetőséget ad a tervezők kezébe. Többféle technológiával és többféle alapanyagból is készülhet, a lényeg, hogy a végén megvalósuljanak az előre meghatározott energiatakarékos célok. A passzívháznak bizonyos értékeket egy meghatározott mértékig szabad teljesíteni, hiszen így valósul  meg az alacsony enrgiaigény. Nem mindegy, mennyi a nettó energiaigény vagy a légtömörség, fontos a tájolás vagy a tömegformálás is.

Az A+ házak akkor tartoznak bele az A+ kategóriába, ha megfelelnek bizonyos előírt követelményeknek. Az épület használatának jellege és a felület/térfogat arány is meghatározó szempontok egy épület besorolásánál. Az A+ házak primer energiaigénye, vagyis az a fogyasztás, amire a számlákat fizeti a tulajdonos, szintén közrejátszik a besorolásban. Nem mindegy, hogy az energiaelőállítás milyen berendezésekkel történik, mekkora az energiaveszteség stb.

Szeretne többet megtudni? Bátran keressen minket A+ házak kapcsán!


Tudjon meg többet az energiaosztályok jelentéséről!

Tudjon meg többet az energiaosztályok jelentéséről! Manapság egyre több műszaki termék, vagy épület energiatakarékosságának megállapítása kapcsán lehet találkozni az úgynevezett energiaosztály szerinti besorolással, amivel, ha a vásárló tisztában van, és különbséget tud tenni az osztályozások között, akkor gyorsan és könnyedén képes tájékozódni a termékről. 

Az energetikai osztályozás 'A+'-tól egészen 'I'-ig terjed, vagyis összesen 10 osztályzat létezik. A legjobb az A+, míg a legrosszabb az I. Az osztályoknak hivatalos neve is van, például az 'A+'-t más néven fokozottan energiatakarékosnak is hívják, ezt követi szorosan az 'A' besorolás, amit egyszerűen energiatakarékosként emlegetnek. Ezután következik a 'B' besorolás, amivel kapcsolatban meglepő, de vannak olyan helyzetek, amikor a 'B' osztályzat sokkal előnyösebb választás az energiatakarékosság szempontjából, mivel az adott követelmények esetében sokkal jobban megfelel. Az 'A'-n és a 'B'-n kívül még a leggyakrabban előforduló osztályzat a 'C'. Ez a besorolás azt jelenti, hogy éppen megfelel, vagy minimálisan jobb, mint az aktuális előírások megkövetelnék. Ezt például egy családi ház esetén lehet teljesíteni Porotherm falazattal, amin 5 cm hőszigetelés található, két rétegű nyílászárókkal és egy szimpla, turbós kazánnal is.

Ha további kérdései lennének az energiaosztályok besorolásával kapcsolatban, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

 

Központi iroda


8000 Székesfehérvár Raktár utca 13.

Nagy Attila: +36-20-776-2871

Csorba Attila: +36-70-433-3018

Szolgáltatásaink

♦ Hitelügyintézés ♦ Generál kivitelezés ♦ Kulcsrakész házak építése ♦
♦ Szerkezetkész épületek építése ♦ Tetőszerkezet-építés ♦
♦ Belsőépítészeti kivitelezés ♦ Gipszkartonozás ♦ Hideg- és meleg burkolás ♦
♦ Festés-mázolás ♦ Teraszok ♦ Térburkolatok ♦

A+ besorolás